Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλίες Π. Ευθυμίου και Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Β. Τσχικβισβίλι, στο Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία

Στην ενεργό δράση της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές πεδίο, υπέρ του πνεύματος της συνεργασίας και του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ(Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) Πέτρος Ευθυμίου και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι, σε διεθνές συμπόσιο με θέμα “Ασφάλεια και Σταθερότητα στον 21ο αιώνα. Το ΝΑΤΟ μετά τη Λισαβόνα”.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας επί ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009, γνωστή ως Διαδικασία της Κέρκυρας, έδωσε νέα πνοή στην πολιτική συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Η Διαδικασία της Κέρκυρας ήταν αυτή που συνέβαλε στην πραγματοποίηση συνόδου κορυφής για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια, η οποία συγκλήθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν, πριν από λίγες μέρες, τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Εξήγησε πόσο σημαντικός είναι πολιτικά ο οργανισμός, επειδή λειτουργεί με τη συναίνεση και των 56 συμμετεχουσών χωρών, ότι είναι ο μοναδικός οργανισμός με ευρωατλαντική και ευρωασιατική ταυτόχρονα διάσταση - λέγεται χαρακτηριστικά ότι φτάνει από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ- και πόσο επίκαιρος είναι, καθώς περιλαμβάνει στην ατζέντα του όλες τις σύγχρονες διαστάσεις ασφαλείας, όπως είναι η οικονομική, η περιβαλλοντική, τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, η χρηστή διακυβέρνηση - και δεν περιορίζεται μόνον στη στρατιωτική διάσταση.

Στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υπάρχει μια μονοπολική δύναμη. Χρειάζονται διευρυμένες και ολοκληρωμένες φόρμουλες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πλανητη και η συνεχής σφυρηλάτηση συνεργασιών, και ο ΟΑΣΕ είναι ένας οργανισμός που κατ'εξοχήν προσφέρεται γι' αυτό.

Για το “νέο πνεύμα” που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των σύγχρονων προκλήσεων, μίλησε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή της Ελλάδας στην ενίσχυση αυτού του πνεύματος συνεργασίας.

Ο Ρώσος πρέσβης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, με προεδρεύοντα τον δημοσιογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, χαρακτήρισε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο πολύ-πολύ σοβαρή, σημειώνοντας ότι η χώρα του ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης, για την οποία πρέπει να συνεργαστούν όλες οι χώρες.

Για το Αφγανιστάν, είπε ότι συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, παρέχοντας διευκολύνσεις και συνεργασία στον οικονομικό, τον εκπαιδευτικό τομέα και τον τομέα αντιμετώπισης των ναρκωτικών, αλλά “δεν πρόκειται να εμπλακούμε στρατιωτικά διότι έχουμε πολύ κακή εμπειρία”.

Διευκρίνισε ότι η νέα εποχή αφήνει πίσω της την περίοδο των παρεξηγήσεων και της ψυχρότητας, ότι αποφασίσαμε ΝΑΤΟ και Ρωσία να μιλάμε και για τα θέματα που διαφωνούμε και ότι πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πνεύμα σε πράξεις.

Ως τεστ για την οικοδόμηση νέων σχέσεων ανέφερε την πορεία των διεργασιών για την αντιπυραυλική άμυνα, στην οποία υπογράμμισε ότι η Ρωσία για να πάρει μέρος θέλει συνεργασία και ανταλλαγή πληροφόρησης σε ίση βάση. Οι σχέσεις των δύο μερών θα κριθούν επίσης, σημείωσε, στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτή εξαρτάται αφ' ενός από τη βούληση των χωρών να ενταχθούν, αλλά και από τη βούληση της Ατλαντικής Συμμαχίας να τις δεχθεί. Δεν είναι ένα θέμα που μας αρέσει, πρόσθεσε, αλλά παρακολουθούμε και εκφράζουμε τις διαφωνίες μας.

Στο ερώτημα, αν προτίθεται η Ρωσία να συμπήξει έναν αντίστοιχο με το ΝΑΤΟ στρατιωτικό συνασπισμό, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η προσέγγιση της Ρωσίας στα σύγχρονα και πλανητικά προβλήματα όπως είναι τα οικονομικά, τα θέματα τρομοκρατίας, διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, πειρατείας, γίνεται μέσω θεματικών, περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και ανέφερε ότι είμαστε μέλος της G8, της G20 και της BRIC (Βραζιλία, Ρωσίας, Ινδία, Κίνα).

Ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και χαιρέτισε τη συμβολή της Ελλάδας, μέσω της συμμετοχής του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππου, στην “επιτροπή σοφών” για την επεξεργασία προτάσεων του νέου στρατηγικού δόγματος που υιοθετήθηκε στη Λισαβόνα.

Ο κ. Τσχικβισβίλι, αναφερόμενος στη συνεργασία μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είπε ότι είναι στρατηγικής σημασίας, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θέλουν κοινές προσπάθειες και το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν μεγάλο δυναμικό συνεργασίας.

Την εκδήλωση, στην οποία την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, διοργάνωσε η ΜΚΟ “Ελληνική Ενωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία”, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι ενότητες α. Νοτιοανατολική Ευρώπη και β. Γυναίκες και Ασφάλεια.

                                                                              πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ