Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ θα τεθεί υπέρ μιας πυραυλικής ασπίδας ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιθυμεί το ΝΑΤΟ να συνδράμει τη χώρα του στη δημιουργία ενός και μόνο αντί-βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος, αντί απλά να ανταλλάσσονται πληροφορίες για τα δύο συστήματα όπως έχει προτείνει το ΝΑΤΟ, δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης σήμερα στη σύνοδο της Λισσαβόνας.Νωρίτερα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρότειναν η Ρωσία να συμμετέχει στις συνομιλίες για τη συνεργασία στην πυραυλική άμυνα. Οι νατοϊκή ηγεσία υποστηρίζει ότι η ιδέα είναι να μοιράζονται στοιχεία και τις πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση ενώ τα δύο συστήματα θα λειτουργούν ξεχωριστά.

Ωστόσο ο Μεντβέντεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης ότι επιθυμεί αντί της δημιουργίας μιας "ισότιμης συνεργασίας... που δεν θα συνδέει μόνο συστήματα, ένα σύστημα από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τα Ουράλια", δήλωσαν διπλωμάτες στη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια σαφώς υψηλότερου επιπέδου διοίκηση για τα ευρωπαϊκά συστήματα του ΝΑΤΟ και μια σαφώς καθορισμένη γεωγραφική κάλυψη. Πριν από την έναρξη της συνόδου, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ μίλησαν για την ανταλλαγή στοιχείων στην περιοχή ασφαλείας από το "Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ".

Η πρόταση θεωρείται μάλλον απίθανο να αποσπάσει τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκέτ είπε ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ δεν ήταν "μια πρόσκληση στη λήψη αποφάσεων ή στην αρχιτεκτονική..... Ήταν για την ανταλλαγή πληροφοριών, ήταν για τη συνεργασία".

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι πρώην κομμουνιστές εταίροι του ΝΑΤΟ , όπως είναι οι χώρες της Βαλτικής, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα το οποίο θα παρέχει στη Ρωσία δικαιώματα "βέτο" έναντι των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ