Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η επόμενη μέρα της επίσκεψης Μεντβέντεβ στην Κύπρο.

Για πολλαπλά οφέλη κάνουν λόγο οι πάντες μετά την επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Κύπρο και η αλήθεια είναι ότι πέραν του ότι ήταν η σημαντικότερη επίσκεψη ξένου ηγέτη στο νησί τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βγαίνει κερδισμένη τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σύσφιξη σχέσεων

Η Κύπρος πήρε τη στήριξη της Ρωσίας σε θέματα Κυπριακού αφού ο Ρώσος Πρόεδρος συμφώνησε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, κάτι άλλωστε που αποτελεί πάγια θέση της χώρας στο Κυπριακό. Μπορεί να μην έγινε κάποια άμεση αναφορά στην Τουρκία αλλά υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός πως οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις αντίστοιχες κυπρο-ρωσικές.
Από την άλλη ο Μεντβέντεβ εξασφάλισε έναν ακόμη σύμμαχο για την προώθηση της Νέας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που προωθεί η Ρωσία. Μάλιστα στην πρόταση Μεντβέντεβ φαίνεται να συμφωνούν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία από τη στιγμή που δεν αντιτίθεται σε άλλες υφιστάμενες συμφωνίες όπως το ΝΑΤΟ.

Η οικονομία
Μια πολύ σημαντική συμφωνία, αυτή για την αποφυγή διπλής φορολογίας η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να απομακρυνθούν οι όποιες σκιές υπήρχαν για την καθαρότητα του χρήματος που υπάρχει στην Κύπρο και διοχετεύεται υπό τη μορφή επενδύσεων στη Ρωσία, υπεγράφη χθες το μεσημέρι στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ.
Εκτός από τη συμφωνία για αποφυγή διπλης φορολογίας, Κύπρος και Ρωσία υπέγραψαν χθες συμφωνίες που αφορούν στην παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών, στη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπέγραψαν, επίσης, Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2011-2012 για την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα του τουρισμού, καθώς και Διακήρυξη για Κυπρορωσική Συνεργασία με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Τέλος υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με το Ρωσικό Χρηματιστήριο «Russian Trading System». Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Γιώργος Κουφάρης και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Μετοχικής Εταιρείας «Χρηματιστήριο Αξιών RTS», Ρόμαν Γκορόνοφ.

Στο βάθος φυσικό αέριο

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στον δεύτερο κύκλο αδειοδοτήσεων για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Κυβερνητική πηγή θεωρεί βέβαιο πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα άνθρωποι είτε της ίδιας της κρατικής Gazprom είτε κάποιας άλλης από τις πολλές θυγατρικές της θα έρθει στην Κύπρο για να δώσει συνέχεια στο θέμα και να συγκεκριμενοποιήσει το ενδιαφέρον.
Η Gazprom βρίσκεται ήδη στην Κύπρο μέσω 9 συνολικά εταιρειών δικών της συμφερόντων εκ των οποίων η μία είναι η επενδυτική τράπεζα της Gazprom bank. Στο παιχνίδι του φυσικού αερίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά ενώ κατέχει τη δέκατη θέση στην κατάταξη των εταιριών ενέργειας. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ηγεμονική της θέση στην ευρωπαϊκή αγορά όπου το ποσοστό της κυμαίνεται στο 40% της αγοράς.
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει κατά καιρούς για την «διπλωματία των αγωγών» φυσικού αερίου και το πώς η ρωσική κυβέρνηση αξιοποιεί αυτές τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ώστε να αυξήσει την επιρροή της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η μεγάλη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας το 2006 που ξέσπασε με αφορμή το φυσικό αέριο, ο πόλεμος στην Οσετία με τη Γεωργία έχουν έντονη τη σφραγίδα της Gazprom ενώ σύμφωνα με τους γεωπολιτικούς αναλυτές με όχημα τη συγκεκριμένη εταιρία η Ρωσία προσπαθεί να μπει στο μάτι των ΗΠΑ επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα και την Καραϊβική.
Η προοπτική της Κύπρου θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την ρωσική εταιρία αφού έτσι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα εισροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να ανταπεξέλθει στις έντονες πιέσεις που δέχεται από τον ανταγωνισμό μέσω Κατάρ και Τουρκίας.

Αναδημοσίευση από SIGMALIVE/ΕΙΔΗΣΕΙΣ