Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Έτοιμη να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου στο Πατριαρχείο εμφανίζεται η Τουρκία

                                                                                                             Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ετοιμάζεται να επιστρέψει η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν ορισμένα νομικά και τυπικά κωλύματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας HaberTurk, τρεις μήνες μετά από την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναγνώριζε ως κύριο του κτιρίου το Πατριαρχείο, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων αποφάσισε ομόφωνα τη μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο.

Με την πράξη αυτή μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι το Πατριαρχείο αποκτά εμμέσως νομική προσωπικότητα ενώπιον των τουρκικών Αρχών, κάτι που η τουρκική κυβέρνηση αρνείτο μέχρι σήμερα .

Ωστόσο φαίνεται πως προκύπτουν ορισμένα νομικά και τυπικά κωλύματα.

Η απόφαση της εν λόγω Συνέλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, παρότι δεδομένη, από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Επιπρόσθετα, θα ήταν παράνομη εάν δεν στηριζόταν σε κάποια νομική βάση.

Στην προκειμένη περίπτωση η βάση αυτή είναι η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο της Πριγκήπου, η οποία ελήφθη μεν στις 6 Οκτωβρίου, αλλά θα ανακοινωθεί επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου. Κι αυτό για λόγους τεχνικούς που σχετίζονται με τον επίσημο διορισμό του προέδρου του δικαστηρίου που έλαβε την εν λόγω απόφαση μετά από αίτημα των δικηγόρων του Πατριαρχείου για αναψηλάφηση προηγούμενης απόφασης του ίδιους δικαστηρίου ότι η κυριότητα του Ορφανοτροφείου δεν ανήκει στο Πατριαρχείο.

Συνεπώς δεν ευσταθεί και η πληροφορία ότι η μεταβίβαση θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η συνεδρίαση της Συνέλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων είχε γίνει περίπου μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η ιστοσελίδα γράφει ότι η συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων υποστήριζε αρχικά ότι το κτίριο πρέπει να μεταβιβαστεί στο Βακούφι της Πριγκήπου, ωστόσο μετά την πάροδο του τριμήνου εκτέλεσης της απόφασης που είχε ορίσει το ΕΔΑΔ και την τελεσιδικία της απόφασης, απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας τη μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Τουρκία, εκτός της μεταβίβασης, υποχρεούται να πληρώσει επίσης 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και άλλες 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη προς το Πατριαρχείο.

Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου είχε επισκεφτεί τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου και θα επιστρέψει χωρίς επιφυλάξεις το Ορφανοτροφείο στο Πατριαρχείο.

Το χτισμένο σε οικόπεδο 25.255 τετραγωνικά μέτρα Ορφανοτροφείο, βρίσκεται στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο ξύλινο κτίριο, και είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρία ως ξενοδοχείο το 1898.

Το 1902 αγοράστηκε από το Πατριαρχείο και το 1903 το δικαίωμα λειτουργίας του μεταβιβάστηκε στο Βακούφι του Ορφανοτροφείου Αρρένων Πριγκήπου της ελληνικής μειονότητας.

Με τον Νόμο περί Βακουφίων του 1935 αναγνωρίστηκε το νομικό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ, το 1936 ο τίτλος του μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και, έκτοτε, δεν λειτούργησε ξανά.

Από πλευράς Πατριαρχείου την υπόθεση χειρίστηκε στο Στρασβούργο ελληνο-τουρκική υπερασπιστική ομάδα δικηγόρων από τους καθηγητές Ν.Αλιβιζάτο και Α.Σακμάρ και τον λέκτορα Γ.Κτιστάκι.

                                                                                Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ