Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Διαδήλωση Ομογενών στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μαριούπολη.

ΚΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ....!!!

Το μήνυμα της ομογένειας ήταν σαφέστατο και θα πρέπει επιτέλους κάποιοι να ενεργοποιηθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών και να δώσουν τη δυνατότητα στη συμπαθέστατη κυριούλα της Μαριούπολης να ασχοληθεί εποικοδομητικά με το πλέξιμο και να σταματήσει να μας εκθέτει ως Γενική Πρόξενος στη Μαριούπολη. 

Η πέτρα του σκανδάλου, κα Σοφία Μαλή, είναι το τυπικο δείγμα του γραφειοκράτη. Άτεγκτη, αδιάφθορη και προσηλωμένη απόλυτα στο γράμμα του νόμου. Κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι λαδώνεται ή ότι παραβαίνει τα καθήκοντα της. Είναι απλά άψογη ως προς αυτό και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Θα εξηγήσω τι ακριβώς σημαίνει αυτό με τρία απλά αληθινά παραδείγματα:

ΤΑ "ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΤΑΝΑ" ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΞΕΝΟΣ

Ο  Σαρτανάς Μαριούπολης, χωριό για τα ουκρανικά δεδομένα, με 20.000 κατοίκους, κατοικείται στη πλειοψηφία του από Έλληνες. Εκλέγει ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο, έχει ελληνικό σχολείο, ελληνική εκκλησία, τον Άγιο Γεώργιο και έναν από τους καλυτερους πολιτιστικούς συλλόγους που φέρει το όνομα της φωνής των Ελλήνων της Αζοφικής "Ταμάρα Κατσή".
Το μουσικό και χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου "Τα Διαμάντια του Σαρτανά" έχει κάνει γνωστό τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Το Σαρτανά επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες αντιπροσωπείες από φορείς της Ελλάδος, υψηλού ή και χαμηλού επιπέδου, οι επικεφαλείς των οποίων θεωρούν σωστό αφού απολαύσουν την μουσική και τους χορούς του συγκροτήματος, να υποσχεθούν ότι θα τους προσκαλέσουν στην Ελλάδα. Ο γράφων έχει βρεθεί άπειρες φορές μπροστά σε μια τέτοια σκηνή προσπαθώντας κάθε φορά να υπενθυμίσει "ότι καλύτερα να μην υποσχεθούν κάτι που δεν θα μπορέσουν να κάνουν"¨. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 1990 μέχρι και σήμερα, η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε τρεις φορές και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα συνεχίζονται.
Μεταξύ αυτών που έχουν υποσχεθεί την πρόσκληση του συγκροτήματος στην Ελλάδα, βρίσκονται όλοι οι διατελέσαντες μέχρι και σήμερα Υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων. Δεν είμαι σίγουρος αν το έχει υποσχεθεί και ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του εκεί, είμαι όμως σίγουρος ότι παρακολούθησε με δάκρυα την εκδήλωση εκεί.
Φέτος επιτέλους κάποιοι αποφάσισαν προς τιμήν τους να κρατήσουν την υπόσχεση που έδωσαν. Έτσι το Δημοτικό Διαμέρισμα Γέφυρας Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός του Σύλλογος, στα πλαίσια Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ που διοργανώνουν, διαμέσου και του Κέντρου Μελέτης & Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μάυρης Θάλασσας, φορέα στην κοινή Επιτροπή του οποίου συμμετέχει και το Υπουργείο Εξωτερικών!!! απηύθυναν πρόσκληση στο Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης. Μάλιστα οι φωτογραφίες του συγκροτήματος και το ιστορικό του τυπώθηκαν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Δυστυχώς η κα Σοφία Μαλή μένοντας στο τυπικό αρνήθηκε την έκδοση βίζας, αμφισβητώντας και τον Κρατικό φορέα που απήυθυνε την πρόσκληση!!! προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες.
Απλά για την ιστορία στο Φεστιβάλ συμμετείχαν συγκροτήματα από τη Σερβία που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα και όμως παρέλαβαν και καλώς, άμεσα τις βίζες τους.



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας σε ετήσια βάση και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργανώνει προγράμματα φιλοξενίας για νέους ομογενείς. Στο πρόγραμμα του 2009, προσκλήθηκαν πάνω από 300 νέοι και νέες απ' όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Προσκλήσεις απήυθυνε το Κέντρο προς τα κατά τόπους Ελληνικά Προξενεία, με την παράκληση να δοθεί δωρεάν βίζα. Η δωρεάν βίζα θα έπρεπε να είναι αυτονόητη μια που σε περίπτωση πληρωμής της, το ελληνικό κράτος που διοργανώνει το πρόγραμμα θα πληρώσει τα χρήματα ουσιαστικά στον εαυτό του. Το σύνολο των Εληνικών Προξενείων ανταποκρίθηκε άμεσα με μία εξαίρεση. Στη Μαριούπολη οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν σε προσωπική συνέντευξη, πλήρωσαν τη βίζα και 13 κόπηκαν με τη φαιδρή δικαιολογία "ότι δεν υπάρχει λόγος για επίσκεψή τους στην Ελλάδα". Ακόμη και αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό αν δεν υπήρχε η χαρακτηριστική περίπτωση δύο αδελφών που έχοντας προσκομίσει ακριβώς τα ίδια δικαιολογητικά, η μία πήρε βίζα και η άλλη όχι!!!! Μάλιστα για την απόφασή του αυτή το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης απαξίωσε να ενημερώσει τον προσκαλούντα κρατικό φορέα, ο οποίος προχώρησε στην πληρωμή εισιτηρίων για το σύνολο των προσκεκλημένων.

Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΞΕΝΟΣ

Το περιστατικό μου το μετέφερε η ίδια και από ότι ξέρω και στο φίλο δημοσιογράφο Στέλιο Ελληνιάδη. Οι συνταξιούχοι στην Ουκρανία λαμβάνουν ως σύνταξη το φοβερό ποσό των 100 περίπου Ευρώ, την ώρα που η δαπάνη για την έκδοση ενός διαβατηρίου πλησιάζει τα 150 Ευρώ. Η κυρία Χ, εξήντα πέντε και κάτι χρονών, ομογενής παρήφανη για την ελληνική της καταγωγή, αποφασίζει να υποβληθεί σε αυτή τη δαπάνη. Αιτία το εγγονάκι που περιμένει από την κόρη της, που έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια και διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Εκδίδει λοιπόν Ουκρανικό διαβατήριο και προσκομίζει όλο τα απαραίτητα διακιολογητικά στο Γενικό Προξενείο της πατρίδας της. Η Πρόξενος της αρνείται τη βίζα με την αιτιολογία ότι θέλει να ταξιδέψει και να παραμείνει να εργαστεί παράνομα. Η κυρία Χ με δάκρυα στα μάτια έσκισε το διαβατήριο μπροστά της. Όπως μου είπε προσωπικά εγώ έβγαλα διαβατήριο όχι για να πάω σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά στην πατρίδα μου, αφού δε με άφησαν δεν μου χρειάζεται και διαβατήριο.  
  
Θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες άλλα παραδείγματα, αλλά θεωρώ αυτά τα τρία ενδεικτικά της νοοτροπίας ενός ανθρώπου που θεωρώ ότι η παρουσία της στη θέση της Γενικού Προξένου της χώρας μου με προσβάλει πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως Έλληνα. 


Η Ομογένεια της Ουκρανίας χθες ζήτησε το αυτονόητο. ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η κα ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΗ. Σε Προξενεία όπως αυτό της Μαριούπολης όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ διαβιούν άνω των 150.000 πολιτών ελληνικής καταγωγής πέραν της γραφειοκρατικής "ΛΟΓΙΚΗΣ", θα πρέπει να υπάρχει και ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.

Θράσος Ευτυχίδης