Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση ΑΝΥΠΕΞ, κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σε ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Η. Πολατίδη για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στη Βουλή

«Κύριε συνάδελφε, δεν υπάρχει καμία πρόταση Νίμιτς, ούτε υπάρχει κανένα παρασκήνιο. Στα εθνικά θέματα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλά με καθαρή, κρυστάλλινη γλώσσα. Έχουμε ένα μοναδικό μήνυμα και αυτό μεταδίδουμε σε όλους. Ούτε διγλωσσία, ούτε εποικοδομητική ασάφεια. Χαράσσουμε καθαρές, κόκκινες γραμμές και τις κρατάμε. Γι’ αυτό και φέρνουμε αποτελέσματα που είναι ήδη ορατά, αποτελέσματα προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Τη θέση μας τη γνωρίζουν όλοι: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, θέση ισχυρή γιατί έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή. Και η θέση αυτή είναι απόδειξη της εποικοδομητικής στάσης της Ελλάδας. Είναι η δίκαιη, βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στις δυο χώρες να ζήσουν αρμονικά  και θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ακριβώς επειδή μιλάμε με καθαρές κουβέντες, έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε πλήρως το κλίμα, σε σχέση με πέρσι όπως ήταν πριν από τις εκλογές, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας.

Γιατί, κ. συνάδελφε, ποιός ξεχνάει ότι δέκα ημέρες μετά τις εκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια; Ποιός ξεχνάει τις πιέσεις του περασμένου Δεκεμβρίου; Σε αυτές τις πιέσεις εμείς απαντήσαμε με θετικές, εποικοδομητικές κινήσεις. Απαντήσαμε με επιθετική διπλωματία, βγήκαμε μπροστά. Ο Πρωθυπουργός πήρε πρωτοβουλίες και συναντήθηκε με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό ώστε να βελτιωθεί το διμερές κλίμα.

Πείσαμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να φτάσουμε σε λύση. Στρατηγικός μας στόχος είναι πάντα η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και έχουν όλοι πλέον πειστεί για την ειλικρίνεια των προθέσεών μας.

Έτσι, σήμερα, όταν ο διεθνής παράγοντας παρεμβαίνει για το ζήτημα της ονομασίας κοιτάει στα Σκόπια, εκεί που ακόμα δεν έχουν γίνει τα βήματα που χρειάζονται. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι απαντά με μισόλογα, απαντά με αντιφάσεις και επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

Αντί να επενδύσουν στη διαπραγμάτευση και την επίτευξη δίκαιης λύσης, αναλώνονται σε διαρροές, όπως ο χθεσινός ισχυρισμός ότι ο κ. Γκρουέφσκι πρότεινε λύση, που είναι στην πραγματικότητα οι ίδιες αμετακίνητες θέσεις που ακούμε εδώ και δεκαεπτά χρόνια.

Κύριε συνάδελφε, είναι σαφές ότι δεν θα τους ακολουθήσουμε. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε την ίδια υπεύθυνη στάση. Τη στάση που επιβάλει η θέση της Ελλάδας ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή μας. Ως δύναμη ειρήνης και ανάπτυξης που καταθέτει μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η Ατζέντα 2014, και εργάζεται για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».

Αναδημοσίευση από mfa.gr