Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο Τουρκικός τύπος για τη Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Ο Τουρκικός Τύπος στο σύνολό του φιλοξενεί σήμερα στα πρωτοσέλιδά του με θετικά σχόλια την είδηση της Λειτουργίας.


Με τίτλο τη φράση «Ιστορικό γεγονός», η Hurriyet έχει εκτενές ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα και τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ότι είναι «σημαντική (η Θεία Λειτουργία) για τις σχέσεις των δύο χωρών και αναδεικνύει ένα πνεύμα συνεργασίας των λαών». Τέλος, ο πρώην διευθυντής της μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας γράφει άρθρο στο οποίο προτείνει όλες οι μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, να γίνονται στο ιστορικό μοναστήρι.

Στο ίδιο πνεύμα, η φιλελεύθερη εφημερίδα Radical κάνει λόγο για το «Άνοιγμα της Σουμελά», ενώ σημειώνει ότι ο Πατριάρχης ήταν πολύ ευτυχισμένος που έκανε τη Λειτουργία συνοδεία της ποντιακής λύρας, 88 χρόνια μετά την τελευταία δέηση στην Παναγιά εντός του μοναστηριού. Η Radical δημοσιεύει ακόμα και τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι «προσκυνητές ήρθαν, έκαναν τη Λειτουργία τους και προσευχήθηκαν». «Τι χάσαμε;» αναρωτιέται ο Ερντογάν, απαντώντας έτσι στην κριτική εθνικιστικών κύκλων που τον κατηγορούν ότι δημιουργεί εθνικό πρόβλημα εις βάρος της Τουρκίας.

Η εφημερίδα Sabah έχει τίτλο τη φράση «Το τέλος ενός ακόμα ταμπού» και υπέρτιτλο τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου πως «η Θεία Λειτουργία ενδυνάμωσε τη φιλία των λαών».

Τέλος, η Milliyet δημοσιεύει, επίσης, την είδηση, αλλά της αποδίδει πιο «τουρκικά χρώματα», με τίτλο «Στη Σουμελά προσευχή και για τους 9 Σουλτάνους», αναφερόμενη στην ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Τουρκικά. Εκεί είπε ότι οι εν λόγω σουλτάνοι προστάτεψαν όλα αυτά τα χρόνια της σιωπής το μοναστήρι.


Αναδημοσίευση από Madata.gr