Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά στην Παναγία Σουμελά.

Λίγες μόνο ώρες απομένουν πριν από μια πραγματικά μεγάλη στιγμή της ιστορίας. Η τέλεση Θείας Λειτουργίας 88 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και μάλιστα Πατριαρχικής για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Μονής σηματοδοτεί μια νέα αρχή και αλλαγές σε πολλά επίπεδα.
Πρώτον σε διαμορφωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητη και η σκέψη διεκδίκησης αυτού που αύριο γίνεται πραγματικότητα. Δεύτερον στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μια που θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογη διεκδίκηση της επόμενες ημέρες μια που οι Τούρκοι συνήθως δεν παραχωρούν κάτι χωρίς να αιτηθούν ανάλογου ανταλλάγματος.
Τρίτον στη λειτουργία και τη δομή των προσφυγικών - ποντιακών σωματείων στη χώρα μας, όπου για πρώτη φορά αναδεικνύεται ως ισχυρή ηγετική φυσιογνωμία ένας Πόντιος του Εξωτερικού, ο Ιβάν Σαββίδης ο πρωτεργάτης του ονείρου της επαναλειτουργίας της Μονής.
Τέταρτον σε θέσφατα και αντιλήψεις μιας σκληροπυρηνικής κλειστής κοινωνίας , όπως αυτή της τουρκικής κοινωνίας και ειδικότερα της κοινωνίας του Πόντου που γέννησε και εξέθρεψε τον τουρκικό εθνικισμό και τους Γκρίζους Λύκους.

Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε από μεθαύριο ... ενώ σήμερα για όλους εμάς τους Πόντιους σημασία έχει μόνο το αύριο.
Αύριο 15 Αυγούστου του 2010, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο σεμνός και μοναδικός πνευματικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων θα ανέβει στο Όρος Μελά ως κήρυκας ειρήνης και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο άυριο για να τελέσει το Μέγα Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας στο Μοναστήρι σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Μαζί του δύο εκπρόσωποι από τις σημαντικότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Την ελληνική εκκλησία θα εκπροσωπήσει ο μοναδικός Πόντιος την καταγωγή Μητροπολίτης, ο Δράμας Παύλος, ενώ την Ρωσική, ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους Ιεράρχες, ο Πνευματικός του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαδιμήρ Πούτιν, Βικάριος της Μητρόπολης Μόσχας Πατήρ Τίχων .
Πάνω από 10.000 πιστοί θα βρίσκονται εκεί από τους πρόποδες μέχρι και το Μοναστήρι ενώ 500 θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στον αύλειο χώρο.
 Για να φτάσουμε όμως εδώ ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.Και φτάσαμε εδώ χάρις στην Ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Ποντιακού πείσματος του Σανταίου Ιβάν Σαββίδη.